Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dżemy

Dżem z jabłek i wiśni

Składniki: 1 kg wiśni 1 kg jabłek 11/4 cukru Sposób wykonania: Z jabłek usunąć gniazda nasienne, zalać je niewielką ilością wody i rozgotować po czym przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, zasypać ½ kg cukru i doprowadzić do wrzenia. W między czasie wydrylowane wiśnie zasypać resztą cukru i odstawić aby puściły sok, wówczas dodać je…

Dżem z cytrusów

Składniki: 1 kg pomarańczy 1 kg grejpfrutów 1 kg cytryn 2 kg cukru Sposób wykonania: Pomarańcze, cytryny i grejpfruty obrać ze skórki pokroić w paseczki. Wrzucić owoce do garnka razem z połową startych skórek. Zasypać je cukrem i trzymać na malutkim ogniu około 60 – 70 minut. Gorący dżem włożyć do słoików, szczelnie zakręcić i…

Dżem z pigwy Kamila

Składniki: • 1 kg pigwy • 1 1/5 kg cukru • 2 g kwasku cytrynowego • 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Obrane owoce, pozbawione gniazd nasiennych pokroić w drobne cząstki, które zalać wodą i gotować około 30 minut. Po tym czasie rozgnieść je i wymieszać z cukrem i smażyć na małym ogniu. Pod koniec…