Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Mango

Salsa z mango

Składniki: 2 dojrzałe owoce mango 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki 2 kolorowe papryki 2 łyżki soku z cytryny 2 listki mięty sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mango obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w salaterce, przyprawić do smaku, dokładnie…

Mus z mango i truskawek

Składniki: 1 mango  5-6 dużych, świeżych truskawek 2 łyżeczki cukru 1 łyżka słodkiej śmietanki pół szklanki śmietanki do ubijania Sposób wykonania: Obrane mango kroimy na kawałki razem z truskawkami Następnie dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę słodkiej śmietanki. Całość wymieszać i wstawić do lodówki. Na sam koniec ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru i…

Mango w syropie

Składniki: 2 owoce mango 1 szkl. wody 1/2 skl. cukru sok z 1 limetki 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu Sposób wykonania; Z wanilii nożykiem wydobyć ze środka miąższ po czym przełożyć go do rondelka. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz mango. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.…

Mango z rodzynkami

Składniki: 1 ½ kg owoców mango 400 g rodzynek 2 łyżki startego imbiru 1 papryczka chili ½ szkl. octu ryżowego 1 główka czosnku 150 g brązowego cukru sól Sposób wykonania: Obrane mango pokroić na kawałki po czym wrzucić do rondelka. Dodać posiekany czosnek, startu imbir, cukier, rodzynki, ocet oraz posiekaną papryczkę. Całość wymieszać i dusić…

Mango z karmelem

Składniki: mango 1 sztuka pomarańcze 2 sztuki cukier 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa 5 dag Sposób przyrządzenia:Mango należy cieniutko obrać ze skórki, miąższ zaś pokroić na cząstki,owoce ułożyć na talerzykach, z pomarańczy należy wycisnąć sok, cukierwsypać na patelnię, podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier nabierzejasno brązowego koloru, wówczas należy dodać sok z pomarańczy. Całośćgotować do…