Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jabłka

Jabłka z bitą śmietaną

Składniki: ½ kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżki soku jabłkowego łyżeczka masła 4 dkg posiekanych migdałów szklanka  śmietany 30% 5 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić na małym ogniu, aż będą  miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło z migdałami, dodając pozostały…

Chrupiące jabłka

Składniki: 6 kwaśnych jabłek 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki mąki ½ kostki masła łyżeczka  cynamonu Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, poobierać pokroić w plasterki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Zmieszać cukier, płatki owsiane, mąkę, masło, cynamon. Rozłożyć na jabłkach i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Dobrze smakują…

Jabłka zapiekane w cieście

Składniki: 0,5 kg mąki 3 żółtka 300 g margaryny 3 łyżki gęstej śmietany proszek do pieczenia 1 szkl. cukru 5 małych jabłek mielone migdały Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w plastry. Następnie tłuszcz posiekać razem z mąką po czym zagnieść ciasto dodając żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Powstałe ciasto rozwałkować i wykroić z…

Jabłka z bitą śmietaną

Składniki: ½ kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżki soku jabłkowego łyżeczka masła 5 dkg posiekanych migdałów 20 dkg bitej śmietany 5 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło lub…