Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dziczyzna

Kuropatwy z grzybami

Składniki: 2 kuropatwy 15 dag słoniny 15 dag masła 2 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku ½ kg grzybów sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą po czym owinąć je plasterkami boczku i obwiązać nitką. Następnie na połowie rozgrzanego masła i oliwy przesmażyć posiekany czosnek po czym dodać kuropatwy i trzymać n małym ogniu pod przykryciem…

Kuropatwy w sosie pomidorowym

Składniki: 2 kuropatwy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 szkl. bulionu 1 szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki pasty pomidorowej sól pieprz tymianek Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą po czym przesmażyć je na rozgrzanej oliwie, wówczas podlać je gorącym bulionem oraz winem. Dodać jeszcze szczyptę tymianku i trzymać na małym ogniu…

Kuropatwa z grilla

Składniki: 4 kuropatwy 4 łyżki soku z cytryny 5 dag masła 1 cytryna 4 gałązki koperku sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy przeciąć wzdłuż i usunąć kości grzbietowe oraz żebra. Powstałe Płowki rozpłaszczyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Posmarować je jeszcze masłem i piec na grillu około 8 minut z każdej strony.…

Przepiórki po grecku w winnym sosie

Składniki: 4 przepiórki 3 łyżki oliwy ¼ łyżeczki pieprzu sól Sos: 200 ml soku pomidorowego 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki esencjonalnego bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Przepiórki natrzeć solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Przełożyć je do brytfanny, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i piec około 40…

Pieczona perliczka

Składniki: 1 perliczka 7 dag słoniny 7 dag masła sól cytryna 2 pomidory 1 cytryna kilka liści sałaty Sposób wykonania: Perliczkę natrzeć solą po czym naszpikować słupkami słoniny. Przełożyć ja do brytfanny i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minutach. W trackie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Po…