Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Cielęcina duszona z ananasem

Składniki: 50 dkg udźca cielęcego 30 dkg konserwowanego ananasa ½ szklanki soku z jabłek 2 łyżki sosu sojowego 1 marchewka 1 papryka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, paprykę oczyścić. Marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w pierścienie. Ananasy drobno pokroić, połączyć z sokiem jabłkowym i sosem sojowym. Na odrobinie oleju podsmażyć…

Zawijasy z cielęciny z szałwią

Składniki: 60 dag mięsa cielęcego 25 dag szynki w plastrach 20 dag żółtego sera 7 dag masła 2 łyżki szałwii sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w cienkie plastry, które lekko zbić tłuczkiem. Następnie oprószyć je solą i posypać szałwią. Na każdym plasterku mięsa położyć plasterek sera oraz szynki. Zawinąć w rulony, które spiąć wykałaczką.…

Wątróbka pieczona z owocami

Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 2 kwaśne jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób wykonania: Śliwki namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Jabłka podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieścić…

Goleń cielęca w białym winie

Składniki: 4 kawałki goleni cielęcej 150 g mąki 8 łyżek oliwy 25 g masła 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 gałązki rozmarynu 1 szkl. wytrawnego białego wina 400 g pomidorów 1 szkl. bulionu wołowego Sposób wykonania: Mięso oprószyć mąką po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas…