Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bliny

Spaghetti – najpolularniejszy makaron z kuchni włoskiej

Bliny na mące gryczanej

Składniki: 4,5 szkl. mąki gryczanej 2 szkl. mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 2,5 dag drożdży 2 łyżki maki 5 łyżek ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób wykonania: Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie po czym dodać cukier, sól oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. W…

Bliny Marioli

Składniki: 50 dag mąki pszennej 3 jajka 2 ½ szkl. kwaśnego mleka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru sól olej opakowanie cukru waniliowego cukier puder Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną piane z dodatkiem soli.…

Bliny pszenne błyskawiczne

Składniki: 4 2/3 szkl. mąki pszennej 4/5 szkl. masła 8 jajek kwaśne mleko Sposób wykonania: Mąkę wymieszać razem z żółtkami oraz masłem. Następnie rozprowadzić całość kwaśnym mlekiem. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Z ciasta formować bliny, które usmażyć.

Bliny razowe

Składniki: 2 szkl. mąki razowej 2 szkl. mleka 3 łyżki rozpuszczonego masła 30 g drożdży 3-4 jajka Sposób wykonania: Drożdże wymieszać w ½ szkl. ciepłego mleka po czym dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło, cukier oraz sól po czym dodać żółtka oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i odstawić…

Bliny gryczane

Składniki: 4 szkl. mąki gryczanej 40 g drożdży 1 szkl. rozpuszczonego masła łyżka soli łyżka cukru 4 szkl. wody Sposób wykonania: 1 szkl. mąki wymieszać z 1 szkl. wody po czym dodać 3 szkl. wrzątku, ponownie dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło oraz rozpuszczone drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po czym dodać sól, cukier…