Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jednogarnkowe

Dania "jednogarnkowe" jak bigosy, fasolki, etc

Ziemniaki zapiekane z serem brie

Składniki: 8 dużych ziemniaków w łupinach 3 opakowania sera brie 125 g 8 plastrów bekonu lub boczku pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem pieprz rozmaryn Przygotowanie: Umyte ziemniaki w łupinach zawinąć w folię aluminiową. Piec w piecu w temperaturze 180°C przez około 45 min. Wyjąć z folii, ostudzić, przekroić na pół i delikatnie wydrążyć. Drobno pokrojoną…

Szybka chińszczyzna

Składniki: pierś z kurczaka opakowanie "Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną" 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cury 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 kostka rosołu drobiowego 3 łyżki keczapu łagodnego 4 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 5 łyżek ziarna sezamowego Sos: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę…

Zapiekanka z selerów

Składniki: 750 g selerów z nacią 750 g ziemniaków 2 kości wołowe ze szpikiem anyżek 3/4 szklanki śmietany 150 g twardego sera Sposób przyrządzenia: Odciąć nać z selerów, umyć, drobno posiekać, selery umyć, obrać i pokrajać w kawałki. Obrane ziemniaki pokrajać w plasterki i ugotować w osolonej wodzie. Ułożyć na wysmarowanym masłem półmisku do zapiekania.…

Zapiekanka myśliwska

Składniki: 1 kg ziemniaków 800 g cebuli 500 g mięsa z dziczyzny (sarna, zając) lub 400 g mięsa wołowego 200 g masła pół szklanki śmietany listek laurowy 2—3 goździki po 2—3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 4 ogórki konserwowe tarta bułka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Jeżeli nie ma mięsa z dziczyzny, zamarynować…

Biała kiełbasa z fasolą

Składniki: ½ kg białej lub innej kiełbasy 1 szklanka fasoli konserwowej ½ szklanki pokrojonej cebuli ½ szklanki oczyszczonej, pokrojonej papryki 3 pokrojone w kostkę pomidory 1/3 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Białe kiełbaski nakłuć widelcem, zalać w rondlu wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut na bardzo małym ogniu.…