Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Paprykarz grzybowy

Składniki: ½ kg grzybów 1 cebula 2 papryki 100 ml śmietany 50 ml rosołu sól pieprz 1 łyżka mąki natka pietruszki masło Sposób wykonania: Grzyby pokrojone w plastry i cebulę pokrojoną w krążki poddusić na rozgrzanym maśle po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę i polać całość rosołem. Dusić do miękkości papryki po czym dodać…

Grzyby w jajecznej masie

Składniki: ½ kg dowolnych grzybów 6 jajek sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby pokroić w duże kawałki po czym podlać je wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Gdy grzyby będą miękkie doprawić je do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zalać je roztrzepanymi jajkami. Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu do ścięcia jaj.

Kanie w cieście

Składniki: 2 kanie 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej jajko sól pieprz vegeta papryka majeranek tymianek oregano natka pietruszki olej Sposób wykonania: Wszystkie mąki wymieszać ze sobą po czym wbić jajka, dodać odrobinie wody oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie kanie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym…

Grzybowa potrawka na święta

Składniki: garść suszonych grzybów leśnych 4 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki śmietany 1 pęczek natki pietruszki 2 kostki rosołowe Sposób wykonania: Grzyby zalać niewielka ilością wody i obgotować w trakcie wrzucić posiekana cebulę a potem ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę startą na tarce. Wlać…

Świąteczne kurki w sosom sojowym

Składniki: 1/2 kg kurek 3 łyżki sosu sojowego ¼ skl. oleju pęczek koperku sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, cały czas mieszając smażyć na małym ogniu. Gdy grzyby zmiękną i płyn odpruje doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Trzymać na ogniu jeszcze kilka minut po czym dodać posiekany…