Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa z grilla

Młoda cebulka i papryka z grilla

Składniki: 10 cebul dymka wraz z zieloną częścią 10 niedużych kolorowych papryk o długich strąkach 1/3 szklanki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulkę i paprykę umyć, osuszyć. Cebulkę oczyścić, paprykę przekroić na połowę, usunąć nasiona, oczyścić. Tak przygotowane skropić olejem (idealny jest olej w sprayu) przyprawić solą i pieprzem. Piec na średnio nagrzanym…

Cebulki z grilla

Składniki: 20 cebulek dymka wraz z zielonymi piórami ½ szklanki oliwy z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę opłukać, oczyścić, osuszyć. Zmiksować oliwę, czosnek, sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką skropić cebulki i wymieszać aby były równo nią pokryte, odstawić do lodówki na noc. Przed…

Młoda cukinia z serem feta grillowana

Składniki: 6 młodych cukinii 1 jajko 2 ząbki czosnku 2  łyżki mleka 15 dkg sera feta 3 łyżki rozpuszczonego masła sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na połowę, za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowaną cukinię posolić, obrócić do „góry nogami” co pozwoli wyciec sokom, odstawić na 1 godzinę.…

Cebula z grilla

Składniki: biała i czerwona cebula ocet winny oliwa z oliwek sól, pieprz posiekany rozmaryn Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać nie odcinając „stopki” korzeniowej, przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć cebulę na talerzy, przyprawić solą i pieprzem, skropić octem, pozostawić na 1 godzinę. Cebulę posmarować oliwą, opiec na gorącym grillu. Opieczoną cebulę posypać posiekanym rozmarynem i dopiec na…

Wachlarze z cukinii

Składniki: • 4 cukinie, • 2 ząbki czosnku, • 40 dag sera pleśniowego, • 1 pęczek świeżej bazylii /ewentualnie 1 łyżka suszonej/, • sól, • pieprz, • 1 łyżka oleju sojowego Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż w formie wachlarza. Umytą bazylię posiekać z czosnkiem i posypać solą i pieprzem, pokropić olejem. Opiekać…