Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Makowiec

Ciasto makowe z bezą

Składniki: 1 szkl. mąki ½ kostki masła 5 łyżek cukru pudru jajko 5 dag mielonych migdałów szczypta soli gotowa masa makowa 2 białka 5 łyżek cukru konfitury owoce kandyzowane Sposób wykonania: Jajko utrzeć razem z cukrem pudrem oraz masłem po czym dodać mąkę i całość dokładnie zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym…

Makowiec na bułce

Składniki ½ kg maku 5 dag masła 3 łyżki miodu 3 łyżki skorki pomarańczowej 1/2 l mleka 20 dag cukru 10 dag rodzynek 10 dag orzechów sól olejek migdałowy migdały długa bułka Sposób wykonania: Mak zemleć dwa razy po czym wlać do niego gorące mleko i dodać masło, miód, skórkę pomarańczowa, cukier, rodzynki, orzechy, szczyptę…

Makowiec na ucieranym cieście

Składniki: 25 dkg masła 25 dkg mąki 25 dkg cukru 5 dkg mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: ½ kg maku 25 dkg cukru 1 dkg drożdży 2 jajka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Utrzeć masło z cukrem, ucierając dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą…

Makowiec na szybko

Składniki: 400 g herbatników 1 ½ kostki mała 800 g masy makowej 2 kwaśne jabłka bakalie tabliczka czekolady cukier waniliowy kilka łyżek śmietanki Sposób wykonania: Masę makową wymieszać z bakaliami oraz jabłkami startymi na tarce. Następnie herbatniki pokruszyć i połowę ugnieść na dnie formy, skropić je roztopionym masłem i rozsmarować makową masę. Posypać resztę herbatników…

Makowy piegusek

Składniki: 1 szkl. mąki kostka masła 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. białek 1 szkl. maku łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy tłuszcz bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem oraz cukrem pudrem, wówczas dodać jeszcze stopiony tłuszcz oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na…