Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta kruche

Kruche z cebulową masą

Składniki: 250 g mąki 80 g masła 1 kg cebuli 2 łyżeczki musztardy 3 ząbki czosnku 400 g wędzonego boczku 1 łyżka mąki 300 ml śmietany 3 jajka 2 żółtka sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką, po czym dodać żółtko, szczyptę soli oraz wody i całość dokładnie zagnieść. Owinąć…

Ciasto półkruche

Składniki: 500 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu 200 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 2 łyżki śmietany Sposób wykonania: Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodać do niej tłuszcz. Całość posiekać nożem. Całość dokładnie zagnieść w trakcie dodając śmietanę aby…

Ciasto kruche klasyczne

Składniki: 300 g mąki 200 g tłuszczu 150 g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli ¼ laski wanilii Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem po czym dodać tłuszcz i całość posiekać. Następnie żółtka wymieszać z aromatem oraz solą po czym przelać je do mąki. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić…

Ciasto kruche z likierem czekoladowym

Składniki: schłodzone kruche ciasto masło 2 szkl. kremówki 3 łyżki mleka 3 łyżki żelatyny 2/3 szkl likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru owoce koktajlowe Sposób wykonania: Ciasto podzielić na dwie porcje i uformować z nich blaty, które przełożyć do form wysmarowanych masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut. W…