Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zupa owocowa

Zupa bananowa ze szczyptą cynamonu

Składniki: ½ l mleka 3 banany ½ cytryny 1 pomarańcza szczypta cynamonu małe op cukru waniliowego garść płatków migdałowych Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na plasterki, które skropić sokiem z cytryny. Następnie do rondelka wlać mleko. Dodać cynamon oraz cukier waniliowy. Doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia do ostygnięcia. Wówczas dodać do niego…

Zupa z truskawek Weroniki

Składniki: 1 litr wody 50 dag truskawek 1 szkl. śmietany 1 szkl. mleka 2 łyżki mąki cukier sól makaron Sposób wykonania: Oczyszczone truskawki zmiksować. Śmietanę wymieszać razem z mlekiem, mąką oraz wodą, poczym doprowadzić do zagotowania, w trakcie dodając rozgniecione truskawki. Przed podaniem wymieszać z ugotowanym makaronem. Smakuje wyśmienicie na zimno i gorąco.

Czysta zupa owocowa

Składniki: wiśnie 1,2 kg woda 3 l cukier 30 dag mąka ziemniaczana 4 dag makaron 30 dag sól Sposób przyrządzenia: Wiśnie należy dokładnie umyć pod wodą, następnie wydrylować. Do garnka należy wlać zimną wodę, włożyć do niej wiśnie, dodać cukier i ugotować. Z mąki ziemniaczanej i wody należy przygotować zawiesinę, dodać ją do zupy i…

Zupa z jabłek i gruszek

Składniki: 3 jabłka 2 gruszki garść śliwek węgierek 1,5 l wody 2-3 łyżki cukru sól Sposób wykonania: Jabłka pokrajać na ćwiartki ze skórką po czym usunąć gniazda nasienne. Następnie obrane gruszki pokroić w ósemki i również usunąć gniazda nasienne. Wszystkie owoce zalać wrzącą wodą, podgotować , lecz nie rozgotować. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.…

Chłodnik z owoców leśnych

Składniki; 60 dag. owoców leśnych /jagód, poziomek, malin/ cukier 4 łyżki bitej śmietany kremówki liście mięty lub melisy Przygotowanie: Jagody zalać taka ilością wrzątku , aby woda je tylko przykryła. Podgrzać do momentu , aż zaczną pękać i zestawić.  Połączyć z pozostałymi opłukanymi owocami, przetrzeć/kilka zostawić do dekoracji/. Przelać pozostałości owoców letnią przegotowaną woda. Uzupełnić…