Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żółtka

Domowy majonez Anki

Wykonania własnego domowego majonezu wcale nie jest takie trudne. A taki majonez nie zawiera chemii ani konserwantów. Lista zakupów: olej, sok z cytryny, żółtka i musztarda. 
 

Składniki:

  • 200 ml oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
 

Spaghetti carbonara Beaty

Kolejna propozycja pychotki. pl na pyszne spaghetti. Aby przygotować ten przepis będziesz potrzebować: makaronu spaghetti, boczku, żółtek i śmietanki. 
 

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 40 g żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Domowy majonez do Wielkanocnych jaj Asi

Nie ma to jak własnoręcznie przygotowany majonez do Wielkanocnych jaj, bez chemii i konserwantów. Do jego wykonania potrzebujesz: żółtek, soku z cytryny, oleju u musztardy. 
 

Składniki:

  • 2 żółtka jaj kurzych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki octu winnego białego 
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • cukier
  • pieprz 

Krem jajeczny Haliny

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Krem jajeczny Haliny. Aby go wykonać będziesz potrzebować: żółtek, oliwy z oliwek, musztardy oraz soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu 
  • 1 łyżka musztardy
  • ¼ łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • ½  szkl oliwy
  • sól

Domowy majonez do Wielkanocnych potraw

Majonez, to podstawa wielu Wielkanocnych potraw. Dlatego dziś podajemy przepis  w jaki sposób można przygotować taki majonez w domu, bez chemii i konserwantów. Przepis zawiera: żółtka, olej, musztardę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru