Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zimna

Filet z węgorza w ziołowym sosie

Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki 1 łyżka posiekanej szalotki 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody sól, pieprz po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek 1 liść laurowy 1 duża łyżka masła 1 łyżka śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić…

Pikantna sałatka z mięsem do zimnej wódki

Składniki: 35 dkg pieczonego mięsa 2 cebule 1 pomidor 2 marynowane papryki 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Tabasco 4 ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy 20 dkg mieszanki marynowanych warzyw sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Koncentrat pomidorowy zmiksować z oliwą i sosem Tabasco, przyprawić pikantnie. Cebulę obrać pokroić w piórka. Paprykę i warzywa odsączyć z…

Białe gazpacho

Składniki 4 kromki chleba tostowego bez skórki 2 łyżki obranych ze skórki migdałów 1 mała zielona papryka 1 ogórek, obrany ze skóry, pokrojony w pół plastry 2 cebule dymki wraz z piórami, drobno pokrojone 2 łyżki octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki wody z lodem 1 łyżeczka sosu tabasco sól,…

Pasztet z zająca

Składniki:

 

  • przodek zająca z podrobami
  • 25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
  • 5 dag słoniny
  • pietruszka
  • marchew
  • cebula
  • kilka sztuk suszonych grzybków
  • bułka
  • 4 jaja
  • 25 dag wątróbki cielęcej
  • kieliszek koniaku
  • wędzona słoninka do wyłożenia formy
  • sól

Produkty Kamis:

  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czosnkowy
  • imbir