Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze spirytusem

Likier waniliowy

Składniki: 7 dag wanilii 2 ½ l spirytusu 95% 3 kg cukru Sposób wykonania: Wanilię przekroić wzdłuż na pół i zalać ją spirytusem. Szczelnie zatkać i odstawić na 2 tygodnie. Następnie cukier zagotować razem z 1,5 l wody aby powstał syrop a gdy ostygnie dodać go do esencji waniliowej. Dokładnie wymieszać i przelać do butelek.

Morelówka

Składniki: 1 l spirytusu 95% ½ l wody ½ kg cukru ½ kg moreli Sposób wykonania: Cukier zagotować w ćwierć litra wody. W między czasie morele przetrzeć przez sito i zalać syropem. Pestki zmiażdżyć i dodać do moreli. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na całą noc. Następnego dnia przecedzić morele…

Miodówka

Składniki: 1 l spirytusu 95% 5 dag kawy ½ l miodu ¼ l rumu Sposób wykonania: Miód lekko podgrzać na patelni aby lekko zbrązowiał, wówczas dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do miodu spirytus, rum orz kawę zaparzoną w ¾ l wody. Całość wymieszać i…

Śliwówka z suszonych śliwek

Składniki: 25 dag suszonych śliwek ¼ l spirytusu 1 l czystej wódki woda Sposób wykonania:Śliwki pokroić po czym zalać je wódką oraz spirytusem.Odstawić pod przykryciem na 40 dni.Po tym czasie zlać płyn a owoce zalać wodą i odstawić ponownie na 2 dni.Ponownie zalać płyn z pod śliwek i połączyć go z pozostałym płynem i odstawić…

„XU – XU”

Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek sok z cytryny cukier woda przgotowana 150g-250g spirytusu Wykonanie: Truskawki umyć i osączyć. Zmiksować je i przetrzeć przez gęste sitko (tak aby oddzielić i usunąć zielone pestki). Dodać spirytus i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem. Jeżeli likier jest zbyt gęsty można rozrzedzić go przegotowaną i wystudzoną wodą. Trunek…