Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze śledzia

Śledź z winogronem i ananasem

Składniki: 50 dkg filetów solonego śledzia 2 łyżki soku cytrynowego 20 dkg ananas konserwowany 2 dkg winogron bez pestek 6 łyżek dobrego jogurtu Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć kilkakrotnie zmieniając wodę, obsączyć, pokroić w kawałki 2,5 cm. Ananasa pokroić w kostkę. Winogrona umyć, każdy owoc przekroić na połowę. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Śledzie, ananasa i…

Sałatka ze śledziem, kolorowa

Składniki: 20 dkg filetów śledziowych ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 1 pomidor 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć, obsączyć, pokroić w kostkę pozostawiając cały jeden kawałek do dekoracji. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i podobnie jak…

Matjas z jabłkiem i borówką

Cykl – przepisy mistrzów Składniki: (dla 5 osób) jabłko "szara reneta" – szt. 1 dżem z borówek – 1 łyżeczka matjas – 3 szt. cytryna – 1 szt. Sposób przyrządzenia: Jabłko obrać, wydrążyć środek, skropić, aby nie ściemniało. Matjasy przeciąć na pół. Jabłka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Matjasa wywinąć przez jabłko, doprawić…

Śledzie zwyczajne podane bez ości

Wymoczone śledzie w wodzie dobrze jest choć ze dwie godziny moczyć w mleku. Ociągnąć je, przekrajać na płasko, wyjąć środkową ość, złożyć napowrót w całość, tak że biorąc są dwie polowy bez ości środkowej. Śledzie można ubrać różnymi marynatami. Chcąc śledzie podać z sosem, przyrządza go się w następujący sposób: utrzeć dobrze mlecz, wybrać z niego żyłki, utrzeć jabłko, kto chce trochę cebuli, wsypać pieprzu, trochę cukru, wlać oliwy, octu, rozbić wszystko razem i polać śledzie. Można też dobrać kwaśnej śmietany a będzie lepszy.

Taborowy śledz

Składniki: 4 filetów ze śledzi ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru cukru 3 małe cebule 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek Sposób przyrządzenia: Około godzinę wcześniej namoczyć śledzie. Ogórki i śledzie pokroić w paseczki a cebulę w kostkę. Oliwę i musztardę i keczup wymieszać…