Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekanka

Makaron zapiekany z serowym sosem

Spróbuj przygotować pyszny makaron zapiekany z serowym sosem. Do jego wykonania potrzebujesz: makaronu, śmietanki, seta cheddar i przypraw.  
 

Składniki:

  • ½ op makaronu muszelki 
  • 1 szkla śmietanki 30 %
  •  4 łyżki utartego sera typu cheddar
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 11/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki chilii
  • sól
  • pieprz
 

Zapiekanka z brokułów i ryżu

Pyszne i sprawdzone przepisy na zapiekanki. Dziś przepis na zapiekankę z brokułów i ryżu. Pozostałe składniki przepisu: pierś z kurczaka, jajka oraz żółty ser. 
 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 szkl ryżu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g śmietany
  • 1 marchewka 
  • 3 jajka
  • 50 g startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
 

Zapiekane bakłażany Basi

Przez żołądek do serca. Pyszne danie z bakłażana. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: bakłażana, pomidorów, czosnku i cebuli.   
 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 pomidory 
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego 
  • 1/2 szkli soku pomidorowego
  • 1/2 szkl startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól
  • pieprz
 

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Dziś przepis na bakłażana zapiekanego w sosie pomidorowym. Lista zakupów: bakłażan, pomidory, cebula i mozzarella. 
 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka łyżek startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
 

Zapiekany kalafior Bartka

Pyszne i sprawdzone przepisy na potrawy z warzyw. Tym razem kalafior w roli głównej. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: kalafiora, mleka i żółtego sera. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g  startego sera żółtego 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz