Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekana

Zapiekanka z pasternaka i marchewki

Składniki: ½ kg marchewki 250 g pasternaka ¾ szkl bulionu 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki posiekanej trybuli Sposób wykonania; Marchewkę oraz pasternak obrać i pokroić w słupki, które przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać je bulionem i posypać wiórkami masła oraz solą. Wierzch przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190…

Szynka zapiekana w cieście chlebowym

Składniki: 2 kg szynki bez kości 3-4 ząbki czosnku 1 ½ łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Ciasto chlebowe: 25 dkg mąki żytniej 25 dkg mąki pszennej 5 dkg drożdży szklanka mleka jajko łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na 4 godziny.…

Por zapiekany w sosie orzechowo serowym

Składniki: 6 białych części pora 20 dkg tartego żółtego sera ½ szklanki mleka 10 dkg obranych orzechów włoskich sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia  Pory umyć, oczyścić, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut, obsączyć. Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać ser, mieszając gotować aż ser się rozpuści. Orzechy drobno posiekać, dodać do mleka z serem, sos przyprawić…

Por w sosie orzechowym

Składniki: 50 dkg białych części pora kilka zielonych liści pora 1b szklanka łuskanych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 1 papryczka chili 4 łyżki soku z granatów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, wypłukać.  Zalać wrzątkiem i gotować, białe części 30 minut, liście 10 minut. Wyłożyć na durszlak, obsączyć. Białe części  przekroić…

Pory marynowane

Składniki: 50 dkg białych części pora Marynata: 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy sok z 1 cytryny 1 liść laurowy sól, pieprz, tymianek, kolendra – do smaku Sposób przyrządzania: Pory dokładnie wypłukać, oczyścić, zalać wrzątkiem na 5 minut. Po lekkim schłodzeniu ostrym nożem pokroić pora na kawałki o długości 3 cm.  Składniki marynaty wymieszać w…