Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z żurawinami

Napój żurawinowy

Składniki: 500 g żurawin 200 g cukru 2 łyżki miodu Sposób wykonania: Oczyszczone żurawiny rozgnieść po czym zalać 1 litrem wrzącej wody. Wsypać jeszcze cukier, wymieszać i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie całość przetrzeć przez sito. Następnie dodać miód, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kwas żurawinowy

Składniki: 1 kg żurawin 4 l wody 2 szkl. cukru 50 g drożdży Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść wyciskając sok po czym miąższ zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie schłodzić do temperatury 30 stopni i całość przecedzić. Dodać wyciśnięty sok, drożdże oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Podawać schłodzone.

Szynka pieczona z żurawinami

Składniki: 2 kg mięsa z udźca wieprzowego 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym. Tak przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone mięso odstawić na około 1 godzinę do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, polać odrobiną…

Sos żurawinowy Brygidy

Składniki: 15 dag żurawin 2 łyżki wina półwytrawnego czerwonego skórka z 1 pomarańczy sól cukier Sposób wykonania: Żurawiny podlać odrobiną wody oraz winem. Dodać sparzoną i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Wymieszać i dusić na małym ogniu. Następnie doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Łyska w żurawinach

Składniki:
•    2 łyski
•    200 g słoniny
•    50 g masła
•    150 g żurawin
•    starta skórka i sok z cytryny
•    1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
•    ½ łyżki cukru
•    1 szkl. białego wytrawnego wina
•    sól
•    ½ cytryny