Składniki: • comber 450 g • uda 450 g • smalec 40 g • masło 30 g • mąka 30 g • śmietana 1 szklanka • wywar z kości 1,5 szklanki • sól • pieprz • woda 1/2 litra • ocet 150 ml • cebula 1 sztuka • liść laurowy 4 sztuki • pieprz 5 […]
Read more →Składniki: • comber 450 g • uda 450 g • smalec 40 g • masło 30 g • mąka 30 g • śmietana 1 szklanka • wywar z kości 1,5 szklanki • sól • pieprz • woda 1/2 litra • ocet 150 ml • cebula 1 sztuka • liść laurowy 4 sztuki • pieprz 5 […]
Read more → Przepis ten i kilka innych, dostałem od repatrianta z Rosji który długie lata zarabiał na życie jako myśliwy na Syberii. Podaję tylko składniki, ich ilość zależy od Waszych upodobań. Do przygotowania tego dania niezbędny jest stalowy kociołek o grubych ściankach jeśli wieszamy go nad ogniskiem lub naczynie żeliwne, gliniane, ceramiczne jeśli gotujemy na żarze z ogniska. Dziwi Was pewnie duża ilość tłuszczu w potrawie, Syberia to trud i pot, a więc trzeba się kalorycznie odżywiać. W naszym klimacie oczywiście ilość tłuszczu można ograniczyć.
Składniki:
Składniki: 1 zając wraz z podrobami 1 marchewka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 50 dkg makaronu parmezan sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Zająca podzielić na porcje, wytrybować kości, mięso pokroić na kostkę o boku około 2 cm. Marchew i cebulę oczyścić i wraz […]
Read more →
Składniki:
Produkty Kamis:
Wyżyłowawszy starannie zająca, porąbać go w kawałki, tak aby został w całości, mięso nie było naruszone tylko kości poprzetrącane, poczem go posolić i naszpikować świeżą słoniną. Zasmażyć masła w brytfannie, a gdy się zacznie rumienić, wlać kilka łyżek śmietany, włożyć zająca i piec, polewając go ciągle, bo na częstym polewaniu zależy dobre jego upieczenie. Jeżeli […]
Read more →