Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z rydzami

Rydze na grill

Składniki: 800 g rydzów 5 łyżek masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym posmarować je połową roztopionego masła. Oprószyć je jeszcze solą i ułożyć je na taczce aluminiowej przeznaczonej do grilla. Pieczemy około 10 minut z obu stron. Resztę masła wymieszać z posiekaną natką pietruszki i polać nim grzyby…

Rydze marynowane w oliwie

Składniki: 200 g małych rydzów marynowanych 200 ml oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach ½ łyżeczki ziela angielskiego ½ łyżeczki majeranku Sposób wykonania: Oliwę lekko podgrzać z dodatkiem pieprzu, soli, majeranku oraz ziela angielskiego. W między czasie zalewę odlać ze słoika a grzyby zalać ciepłą oliwą. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na…

Rydze smażone Karoliny

Składniki: 1 kg rydzów 100 g masła sól pieprz Sposób wykonania: Rydze dokładnie oczyścić po czym przeciąć trzonki a następnie wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż się ładnie zarumienią. Na koniec oprószyć solą oraz pieprzem.

Rydze solone smaczne i aromatyczne

Składniki: zdrowe, młode rydze cebula czosnek sól pieprz liść laurowy Sposób przyrządzenia: Rydze dokładnie umyć, wyłożyć na sito i przelać obficie wrzątkiem. Odciąć trzony. W dużym słoju ( naczyniu kamionkowym ) układać warstwami grzyby, pokrojona w plastry cebulą, czosnek i liść laurowy w ilości wg upodobań.. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne…

Rydze smażone na maśle

Składniki: świeże rydze masło pieczywo (weka lub bagietka ) sól pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże rydze czyścimy dokładnie za pomocą małego pędzelka. Solimy i pieprzymy do smaku od strony blaszek. Na patelni rozgrzewany dość mocno masło, rydze smażymy z obu stron na mocno brązowy kolor. Na pozostałym tłuszcz spod smażenia smażymy grzanki. Podajemy gorące razem z…