Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z rusztu

Szaszłyki Matyldy

Tym razem przepis na pyszne, soczyste szaszłyki Matyldy. Do ich wykonania będziesz potrzebować: baraniny, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg baraniny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
 

Szaszłyk Artura

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na wieprzowe szaszłyki Artura. Przepis zawiera: wieprzowinę, sok z pomarańczy i limonki, miętę i czosnek. 
 

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 150 ml oleju 
  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 ml soku z limonek
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 garść listków mięty
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
 

Szaszłyki baranie Teresy

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne szaszłyki? Wypróbuj przepis na szaszłyki baranie Teresy. Lista zakupów: baranina, czosnek, imbir i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg baraniny 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki szałwii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
 

Szaszłyki wieprzowe w ziołowej marynacie

Tym razem proponujemy przepis na pyszne, soczyste szaszłyki wieprzowe w ziołowej marynacie. Lista zakupów: wieprzowina, oliwa, czosnek, tymianek i rozmaryn. 
 
Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • kilka listki świeżej szałwii 
  • sól
  • pieprz
 

Grillowany dorsz Franka

Mamy dla Was przepis na pysznego grillowanego dorsza przepisu Franka. Do jego wykonania będziesz potrzebować: filetów z dorsza, oliwy z oliwek, czosnku i tymianku.   
 

Składniki:

  • 2 filety z dorsza 
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • starta skórka z 1 cytryny
  • pieprz
  • sól