Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z podgrzybkami

Podgrzybki smażone w cieście-Iwony

Składniki: 1 kg świeżych podgrzybków 3 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 15 dkg smalcu Sposób przyrządzenia: Zdrowe młode podgrzybki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie . Umyte  jajka wybić, rozmieszać z mąką i taką ilością wody by ciasto miało konsystencję  jak gęsta kwaśna śmietana. Grzyby…

Podgrzybki smażone na maśle

Składniki: 500 g podgrzybków 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić, małe pozostawić w całość a większe pokroić na mniejsze kawałki. Następnie  posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać do niej grzyby i często mieszając smażyć około 15 minut. Przed podaniem oprószyć solą oraz pieprzem.

Podgrzybki na grzankach

Składniki: 500 g podgrzybków 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz natka pietruszki wek Sposób wykonania: Bułkę pokroić na szerokie kromki, które natrzeć rozgniecionym czosnkiem, wówczas wstawić Dor rozgrzanego piekarnika i lekko podpiec. W między czasie cebulę posiekać a grzyby pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na podpieczonych kromkach rozsmarować grzyby z cebulką…

Podgrzybki po myśliwsku

Składniki: 1 kg podgrzybków lub borowików 10 dkg słoniny wędzonej lub boczku 3 cebule 2 łyżki oleju 5 jagód jałowca sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej, dodać słoninę lub boczek, przyrumienić, dodać cebulę, zeszklić. Do…

Podgrzybki zapiekane

Składniki: 50 dkg podgrzybków 1 szklanka śmietany 3 łyżki tartego żółtego sera 2 jajka natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać olej i…