Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z pigwy

Napój z pigwy i berberysu

Składniki: 2 dojrzałe owoce pigwy sok z 1 cytryny 4 łyżki owoców berberysu cukier do smaku 1 litr wody Sposób przyrządzenia: Wypłukane owoce berberysu zalać wodą, gotować 3 minuty, dodać cukier do smaku, obraną, pokrojoną w cienkie plastry pigwę, sok z cytryny, gotować kolejne 3 minuty. Napój schłodzić i podawać.

Mięso jagnięce duszone z pigwą

Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego 4 pigwy 4 cebule papryka zielona – opcjonalnie sól, pieprz olej Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę i paprykę obrać, pokroić. Owoce pigwy pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, paprykę i cebulę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu…

Cielęcina duszona z owocami pigwy

Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 3 pigwy 4 cebule ½ kostki masła ¾ szklanki soku pomidorowego sól, pieprz, papryka, cukier Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić mieszając. Umyte i osuszone mięso, podzielić na porcje, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać połowę pozostałego masła,…

Dżem z pigwy Kamila

Składniki: • 1 kg pigwy • 1 1/5 kg cukru • 2 g kwasku cytrynowego • 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Obrane owoce, pozbawione gniazd nasiennych pokroić w drobne cząstki, które zalać wodą i gotować około 30 minut. Po tym czasie rozgnieść je i wymieszać z cukrem i smażyć na małym ogniu. Pod koniec…