Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z pasztetem

Znakomity pasztet domowy

Oto wypróbowany przepis na pasztet. Ostateczna receptura ustaliła się w czasie kilku lat prób i błędów. Tak więc jest wypróbowany na własnym żołądku. Ostateczny przepis jest prosty, łatwy, tani, a efekt znakomity. W zależności od dodatków może to być pasztet codzienny albo bardzo wykwintny.

Składniki na wersję podstawową:

  • 1 kg wołowiny bez kości(wyłącznie szponder albo pręga)
  • 1 kg chudego podgardla wieprzowego
  • 0,5 kg wątroby wieprzowej (wyłącznie wieprzowej)
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1 gałka muszkatołowa średniej wielkości
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz