Składniki: 2 cykorie 300 g odsączonych z zalewy krewetek 3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka ketchupu 1 pęczek koperku sól pieprz sok z cytryny cukier Sposób wykonania: Cykorie podzielić na pojedyncze lisic po czym zalać je wodą z łyżeczką cukru i odstawić na 30 minut. W między czasie koperek posiekać i wymieszać…
Tag: z owocami morza
Listy
Awokado z krewetkami
by Marzena Leśniak • • 0 Comments
Składniki: 3 awokado sok z ½ cytryny 300 g krewetek w zalewie 5 łyżek majonezu 1 łyżka ketchupu 2 łyżeczki brenady 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku sól pieprz cytryna cukier Sposób wykonania: Awokado obrać po czym przekroić na pół i usnąć pestki, wówczas skropić je sokiem z cytryny. Następnie majonez wymieszać z brandy, ketchupem,…
Listy
Szaszłyki z krewetek
by Oliwia Wierzbicka • • 0 Comments
Składniki: 20 surowych krewetek 4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone krewetki wbić na patyczki. Następnie posmarować je oliwa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na najwyższą półkę. Piec około 6 minut. Przed podaniem oprószyć solą oraz pieprzem.
Listy
Raki gotowane
by Konrad Piasecki • • 0 Comments
Składniki: 20 raków 1 pęczek ko0perku 4 łyżki masła sól Sposób wykonania: Raki oczyścić po czym wrzucić ja na duża ilości osolonej wody. Dodać jeszcze pęczek koperku i trzymać na ogniu około 12 minut. Podawać polane masłem.
Listy
Przegrzebki w ziołowym sosie
by Gosia Kraszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 szalotka kilka listków estragonu 1 gałązka tymianku 1 gałązka fenkułu 100 ml białego wina kilka ziaren pieprzu 1 porcja szafranu 16 przegrzebków 125 ml śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Szalotkę i zioła posiekać po czym zalać je 250 ml wody oraz winem. Trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie włożyć małże…