Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ostrygami

Ostrygi w chrzanowej śmietanie

Składniki: 12 ostryg na polówce muszli gruboziarnista sól ¼ szkl. śmietany 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz Sposób wykonania: Sól wyspać na dno naczynia żaroodpornego po czym ułożyć na niej ostrygi. Następnie śmietanę ubić na sztywno, wówczas doprawić ja do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać chrzan i dokładnie wymieszać. Na każdej ostrydze rozłożyć po…

Meksykańskie ostrygi

Składniki: 10 ostryg w połówce muszli 30 dag kiełbasy chorizo ½ łyżeczki suszonego oregano ¼ szkl. posiekanych liście kolendry 3 łyżki sera cotija 2 łyżki masła grubo ziarnista sól Sposób wykonania: Do robota kuchennego wrzucić kiełbasę, oregano, kolendrę, ser oraz masło. Całość dokładnie wymieszać aby powstała pasta. Następnie do naczynia żaroodpornego wsypać sól, na niej…

Ostrygi z grilla

Składniki: 4 ostrygi 2 gałązki koperku 3 łyżki gotowego sosu holenderskiego 3 łyżki płatków kukurydzianych 10 dag roszponki 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sherry 2 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Ostrygi otworzyć po czym skropić je sokiem z cytryny, wówczas polać jeszcze sosem holenderskim i posypać płatkami kukurydzianymi. Następie zapiec ostrygi na grillu.…

Ostrygi z szafranem

Składniki: 12 ostryg z muszlami ½ szklanki białego wina 1 biała część pora 1 łyżeczka masła 4 łyżki śmietany kremówki 1 żółtko szczypta szafranu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Na początek kilka uwag. Ostrygi powinny być bezwzględnie świeże. Jednym ze sposobów sprawdzenia świeżości mięczaków jest stwierdzenie, że muszle są mocno zamknięte. Uchylone nie nadają…

Ostrygi z piekarnika

Składniki: 12 ostryg 1 pęczek dymki 2 plastry boczku drobno pokrojone 2 łyżeczki sosu Worcester sok z ½ cytryny 1 łyżeczka sosu tabasko Sposób przyrządzenia: Wysmażyć na patelni bekon (boczek). Za pomocą nożyka oddzielić ostrygi od muszli. Muszle dokładnie wyszorować. Ostrygi ułożyć w połówce muszli. Dymkę drobno posiekać, posypać nią każdą ostrygę. Ostrygi ułożyć na…