Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z okonia

Okonie smażone w cieście z kurkumą

Składniki: 1 kg małych okonków ½ szkl oleju 6 łyżek mąki 150 ml wody ½ cytryny łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Wypatroszane o oczyszczone ryby natrzeć solą oraz pieprzem. Następnie mąkę wymieszać z wodą po czym dodać kurkumę oraz posiekaną szałwię. W powstałym cieście zanurzać ryby po czym smażyć na…

Okoń z grilla

Składniki: 50 dkg świeżych, niedużych  okoni sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Świeże, nie przesuszone ryby dokładnie oskrobać, wypatroszyć pozostawiając głowę ryby, ponacinać ostrym nożem boki ryby. Usunąć łuki skrzelowe i oczy. Dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Masło i olej rozgrzać. Przygotować gałązkę rozmarynu lub pędzel kuchenny. Piec na…

Filet z okonia duszony na warzywach

Składniki: 2 kg świeżych filetów z okonia 1 szklanka pokrojonej w cienką słomkę marchewki 1 szklanka pokrojonego w cienką słomkę selera 1 szklanka pokrojonej w cienkie pół plastry cebuli ¼ szklanki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii 2 szklanki esencjonalnego bulionu rybnego (wykorzystać resztki po filetowaniu okoni) 1 szklanka śmietany…

Okoń w pikantnej, serowej panierce

Składniki: 50 dkg filetów z okonia 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka tartego parmezanu 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki roztopionego masła Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać bułkę tartą, parmezan, paprykę i bazylię. Lekko oprószone solą filety z okonia moczyć w roztopionym maśle i panierować w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku…

Okoń w aromatycznym sosie

Składniki: 2 kg średniej wielkości okoni mąka pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną do panierowania olej Sos: 10 dkg wędzonego boczku w plastrach 10 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/3 łyżeczki tartego imbiru sos sojowy do smaku sól, pieprz, cukier do smaku zielenina do dekoracji Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić pozostawiając głowy z których usuwamy…