Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ogórka

Sałatka ogórkowa z papryczką

Składniki: ¼ szkl octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno 1 ogórek wężowy olej sezamowy Sposób wykonania: Do octu ryżowego dodać posiekaną papryczkę oraz cukier, dokładnie wymieszać. Następnie obranego ogórka pokroić na cieniutki półksiężyce, które przełożyć do sosu. Całość skropić olejem sezamowym i delikatnie wymieszać. Odstawić na co najmniej 10 minut. Po…

Pyszna sałatka śródziemnomorska

Składniki: 2 duże, obrane ogórki pokrojone w półplasterki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej bazylii 3 łyżki octu ryżowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na sicie aby obsączyć je z wydzielającego się soku. W salaterce wymieszać ogórki z pozostałymi składnikami, odstawić na 30 minut do lodówki.

Ogórek nadziewany humusem Iwony

Składniki: 2 ogórki humus prażone ziarna sezamu grubo mielony kolorowy pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić w poprzek na kawałki o grubości około 2 cm. Łyżeczką wydrążyć w każdym kawałku gniazda nasienne, posolić, odstawić na kilka minut aby ogórek obciekł z wytwarzającego się soku. W międzyczasie humus wymieszać z sezamem i pieprzem. Każdy kawałek ogórka…

Ogórki konserwowe Iwony

Składniki; 5 kg ogórków- małe Zalewa: 5 szklanek wody 10-11 łyżek cukru 1 ½ łyżki soli 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 szklanka octu Sposób przyrządzenia: Ogórki dokładnie umyć. Do rondla wlać wodę dodać wszystkie składniki ,doprowadzić do wrzenia. Do sterylnie czystych słoików układamy ciasno ogórki, zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy…