Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mulami

Mule marynarza

Składniki: 1 kg świeżych muli 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina sól pieprz sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Mule zalać duża ilością wody i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dokładnie je oczyścić. W między czasie do szybkowaru wlać oliwę i wrzucić czosnek, podgrzać i wrzucić mule. Doprawić…

Mule z curry i kokosem

Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 biała cebula 2 łyżki curry 1 szkl. mleczka koksowego 1 szkl. wytrawnego białego wina ½ szkl. liści bazylii Sposób wykonania: Mulę wrzucić na garnka rozgrzanym olejem, po chwili dodać posiekaną cebulę oraz curry,. Trzymać na ogniu ok. 2 minut. Następnie wlać mleczko oraz wino. Pozostawić na ogniu pod przykryciem…

Mule gotowane w piwie z warzywami

 

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 szkl. ciemnego piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Małże zapieczone w sosie beszamelowym

Składniki: 50 dkg świeżych muli Marynata: 4 łyżki białego wina 2 łyżki soku z cytryny Sos: 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 szklanki zimnego mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać…

Owoce morza w zielonym curry

Składniki: 10 krewetek tygrysich 5 małży przegrzebek 15 małży jadalnych, muli 1 mała pokrojona w plastry cukinia 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry ½ szklanki mleka kokosowego sos rybny do smaku cukier brązowy do smaku sól do smaku oliwa Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lub wocku rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, smażyć mieszając kilkanaście sekund.…