Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z masła

Masło serowo-ziołowe

Składniki: 10 dag masła 1 łyżka pokruszonego sera roquefort 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina sól pieprz Sposób wykonania: Do miski wrzucić miękkie masło. Dodać do niego ser, posiekaną szalotkę oraz czosnek. Wrzucić jeszcze tymianek oraz wlać wino. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Doprawić do…

Masło kurkowe

Składniki: 25 dag kurek 1/3 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka masła ½ kostki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone grzyby przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dokładnie wymieszać, wlać wino i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym ogniu do odparowania i…

Masło pietruszkowe z szynką

Składniki: 4 gałązki natki pietruszki 50 g szynki 200 g masła pieprz Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu. Powstała pianę zdjąć łyżką a dodać listki natki i całość poddusić. Następnie dodać zebraną wcześniej pianę z masła i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojoną szynkę i doprawić do smaku pieprzem.

Klarowane masło

Użyte do smażenia masło dostarcza wyjątkowego smaku i aromatu wielu potrawom. Problemem jest to że zanim masło dojdzie do maksymalnej temperatury zawarte w nim bryłki mleka zaczynają ulegać zwęgleniu. Usunięcie zawartych w maśle bryłek mleka pozwoli nam więc uzyskać wyższą temperaturę nie powodując przypalenia masła. Proces klarowania masła jest prosty. Aby uzyskać ¾ szklanki klarowanego…