Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kaszy kukurydzianej

Mamałyga z bryndzą

Składniki: 1 l tłustej śmietany 300 g kaszy kukurydzianej 100 g bryndzy sól Sposób wykonania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kaszę. Następnie doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu, aż całość zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokruszoną bryndzą.

Polenta.

Składniki: trochę ponad litr wody 250 g instant polenty (kaszki kukurydzianej) 1/2 kostki masła 2 spore garście tartego parmezanu sól i świeżo mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę w dużym rondlu, wsypywać powoli polentę stale mieszając, i mieszac dalej na ogniu 15-20 min. Wmieszać masło i parmezan i jeśli za gęste, dolać troszkę wody. Doprawić…