Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z karpia

Karp gotowany w cebuli

Składniki: 1 karp 4 cebule liść laurowy ziele angielskie pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Karpia dokładnie wypatroszyć i oczyścić, usuwając Pełty, ogon i głowę. Następnie odcięta głowę przełożyć do rondla, zalać osoloną woda i ugotować. Wówczas dodać do niej obraną cebulę oraz karpia podzielonego na porcję. Wrzucić jeszcze liść laurowy, pieprz oraz…

Karp z szafranem

Składniki: 1 kg karpia ½ l bulionu warzywnego ½ cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule garść orzechów włoskich 2 garście płatków migdałowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 kromka białego chleba szczypta szafranu sól pieprz Sposób wykonania: Karpia oczyścić, pokroić na dzwonka, które oprószyć solą i przełożyć do naczynia żaroodpornego.…

Wigilijny karp panierowany Iwony

Składniki: karp/około 2 kg/ 2 jajka 6 łyżek mąki (pszenna i ziemniaczana) ½ szklanki bułki tartej ½ kostki masła sok z cytryny sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Rybę oczyścić, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić cytryną i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach…

Karp po węgiersku z ryżem

Składniki: 1 karp 3 cebule 300 g ryżu włoszczyzna 1 łyżka oleju 2 łyżeczki pieprzu sól Sposób wykonania: Ryż zalać wodą i odstawić na kilka godzin. W między czasie głowę karpia oraz włoszczyznę zalać wodą i gotować około 1,5 godziny a potem przecedzić. W między czasie odsączony ryż przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie karpia naciąć…