Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny 1/2 l spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 1/2 kg cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny Sposób przyrządzenia: Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny, aby pozbyć się goryczki sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z 1 cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym…

Z lasu do spiżarni – 3

Jeżyna Pędy roślin w zniesione lub płożące się, kolczaste, liście dłoniastodzielne, kwiaty białe albo różowe, owoce czarne, czerwone lub popielate, odrywające się razem z dnem kwiatowym. Gatunki o owocach czarnych nazywane są jeżynami, popielatych – ożynami, czerwonych – ostrężynami. W Polsce występują 63 gatunki dziko rosnące na skarpach, skrajach dróg, w lasach i zaroślach. Najpospolitsza…

Dżem z jarzębiny

Składniki: 1 kg jarzębiny 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Pozbawione szypułek owoce jarzębiny opłucz i odsącz. Wsyp je do garnka z grubym dnem i zalej połową szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsyp cukier i jeszcze chwilę podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.…

Jarzębina w miodzie

Składniki: 1 kg przemrożonej jarzębiny 1 kg miodu Sposób przyrządzenia: Owoce jarzębiny zerwane po pierwszych przymrozkach dokładnie umyć, oderwać od gałązek, przesypać do dużego garnka, zagotować z miodem, masę pozostawić na małym ogniu 30 min nie przerywając mieszania, łyżeczkę jarzębiny przełożyć na spodek, jeśli masa się nie rozpływa, konfitury są gotowe, w przeciwnym razie dalej…