Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z borowików

Kotlety z borowików

Składniki: 600 g grzybów 1 ½ szkl. śmietanki łyżka masła 4 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 6 kilek 2 cebule pieczone tarta bułka 2 łyżki masła Sposób wykonania: Borowiki sparzyć wrzątkiem po czym drobno posiekać. Następnie dodać do nich jajko, śmietankę, gałkę muszkatołową , pokrojone cebulę i kilki oraz tarta bułkę. Całość dokładnie wymieszać, jeśli…

Grzyby smażone

Składniki: 600 g obranych grzybów: borowiki, koźlarze 1 łyżka mąki 6 łyżek masła  1/3 szkl. śmietany sól pieprz natka pietruszki koperek Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie obtoczyć je w mące i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Smażyć, aż staną się miękkie, po czym wlać śmietanę i dodać…

Borowiki w sosie winegret

Składniki: 1 kg borowików 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki sosu winegret Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry, które podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z sosem winegret. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.

Borowiki smażone z cebulą

Składniki: 500 g borowików ½ cebuli 1 ½ łyżki masła sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Grzyby pokroić na plasterki i zarumienić na rozgrzanym maśle po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie posiekać cebulę i połączyć z grzybami i smażyć do miękkości. Przed pdoaneim posypać posiekaną zieleniną.

Grzyby solone

Składniki: 1 kg grzybów borowiki, podgrzybki, rydze, maślaki, kurki, gąski 20 dag soli Sposób przyrządzenia: Można solić same kapelusze lub grzyby z trzonami, które jednak trzeba skrócić; większe sztuki krajemy na części. Grzyby, oczyścić dokładnie i umyć. Podciąć nóżki. Duże kapelusze podzielić na mniejsze części. Zagotować wodę z 5 dag soli. Wrzucić grzyby do wrzątku…