Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z borowikami

Borowiki w sosie winegret

Składniki: 1 kg borowików 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki sosu winegret Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry, które podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z sosem winegret. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.

Borowiki smażone

Składniki: 1 kg borowików 200 g cebuli 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby oczyścić, trzonki przekroić wzdłuż na pół a kapelusze pokroić w plasterki. Następnie cebulę posiekać i pokroić w kostkę po czym razem z grzybami i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Całość przesmażyć i gdy się zarumienią wówczas doprawić do smaku…

Zupa mleczna z borowikami

Składniki: 1 l mleka 150 g suszonych borowików 1 l wody 3-4 ziemniaki 4 łyżki masła Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić aby namokły, wówczas je ugotować po czym pokroić w paseczki. W między czasie ziemianki pokroić w kostkę i podgotować w małej ilości osolonej wody. Gdy ziemniaki będą na póługotowane  odcedzić je i…

Borowiki smażone z cebulą

Składniki: 500 g borowików ½ cebuli 1 ½ łyżki masła sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Grzyby pokroić na plasterki i zarumienić na rozgrzanym maśle po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie posiekać cebulę i połączyć z grzybami i smażyć do miękkości. Przed pdoaneim posypać posiekaną zieleniną.

Sos z suszonych borowików

Składniki: 100 g suszonych borowików 3 szkl. bulionu 2-3 łyżki śmietanki sól pieprz posiekany koperek Sposób wykonania Grzyby ugotować na półmiękko po czym wywar zlać a zalać je bulionem z kostki i dogotować. Następnie dodać śmietankę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem.