Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z bażanta

Bażant zapiekany z serem Weroniki P

Składniki: bażant serce i wątróbka z bażanta 150 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 1 szkl. gęstej śmietany 1 kieliszek wytrawnego wina 100 g startego żółtego sera 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bażanta podzielić na 4 porcje, które oprószyć solą i zarumienić na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć do…

Bażant z aromatycznymi przyprawami

 

Składniki:

    • 1 bażant lub kura
    • 1/2 kg zielonej fasolki
    • 4 marchewki pokrajane w pręciki
    • 2 gałązki selera pokrajane na kawałki
    • 2 łyżki siekanej cebuli
    • 1/4 litra wytrawnego białego wina
    • 3 łyżki octu z jabłkowego moszczu
    • 5 dag masła
    • 1 łyżka oleju
    • 2 laurowe liście
    • 3 goździki
    • 2 łyżki tymianku
    • sól, pieprz świeżo mielony

Bażant w śmietanie

Składniki: • 1 bażant • 1 dag mąki • 2 dag margaryny • sól, pieprz • 0,25 l śmietany Sposób przyrządzenia: Skruszałego oskubanego bażanta dokładnie wypłukać, pokroić w nieduże kawałki, posolić. Oprószyć lekko mąką, zrumienić na tłuszczu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Doprawić do smaku pieprzem. Wlać…