Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z arbuzem

Arbuz niespodzianka

Składniki: 1 arbuz średniej wielkości żelatyna woda lub wino gazowane 4 śliwki 2 mandarynki 2 kiwi 2 banany 1 szklanka wiśni cukier Sposób przyrządzenia: Z wiśni ugotować „mocny” kompot. Pozostałe owoce obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Arbuz przekroić wzdłuż na połowę, używając łyżki ze zdrewniałej skorupy arbuza wydrążyć miąższ, z części…

Arbuz smażony

Składniki: 80 dkg miąższu arbuza mąka ziemniaczana białko jajka olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Z miąższu arbuza usunąć pestki, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Białko jajka ubić na pianę, wymieszać z mąką ziemniaczaną w takich proporcjach aby uzyskać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. W rondlu rozgrzać olej, każdy kawałek arbuza moczyć…

Arbuz w syropie

Składniki: 30 dkg arbuza 15 dkg cukru woda olejek waniliowy, cynamon mielony wg upodobań Sposób przyrządzenia: Pozbawiony pestek miąższ arbuza pokroić w kostkę, posypać cukrem ( 5 dkg ), odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzić sok który się wydzielił. Mocno go schłodzić. Z pozostałego cukru i wody w takiej ilości aby ten cukier…

5 x arbuz

Arbuz wywodzi się z Afryki, obecnie uprawiany w wielu krajach, na różnych zamieszkanych kontynentach. Największym producentem są Chiny, a następnie Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy są, Hiszpania, Włochy, Grecja, Bułgaria i Węgry. W Polsce również wyhodowano odmianę odporną na niskie temperatury. Owoce to rzekome jagody, są jadalne, mają słodki, ciemnoczerwony, pomarańczowy,…