Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z arbuza

Konfitury z arbuza z cukrem waniliowym

Składniki: 1 kg arbuza ¾ kg cukru cukier waniliowy Sposób wykonania: Obranego arbuza pokroić w kostkę, usuwając pestki, wówczas zasypać go cukrem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie smażyć arbuza na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Wówczas dodać cukier waniliowy, wymieszać i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i odstawić dnem…

Konfitura z arbuza

Składniki: dojrzałe, słodkie arbuzy Sposób przyrządzenia: Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Oddzielić miąższ od skóry. Miąższ rozdrobnić, przetrzeć przez sito. Pulpę z arbuza umieścić w rondlu o grubym dnie i podgrzewać aż jej objętość zmniejszy się 5 razy. Gorącą konfiturę przekładać do czystych słoików, szczelnie zamknąć. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Arbuz kandyzowany

Składniki: 2 kg średnio dojrzałych arbuzów ze skórą 10 dkg cukru pudru Syrop: 1 litr wody 70 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Arbuza umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Tak przygotowanego arbuza zalać 1 litrem wody, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i parzyć w temperaturze około 80 – 90 stopni C przez około 3 godziny.  Kostki owocu…