Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wypieki

Bożonarodzeniowa rolada makowa

Znakomite przepisy na świąteczne wypieki. Dziś przepis na świąteczną roladę. Do jej wykonania potrzebujesz: jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej, maku. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • ½ szkl mąki pszennej
  • ½ szkl mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 puszka gotowego maku 
 

Korzenne muffinki na święta

Znakomite świąteczne, korzenne muffinki. Aby je wykonać będziesz potrzebować mąki, przyprawy do piernika, jajka i mleka. 
 

Składniki:

  • 1 ½  szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szkl  mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl oleju 
 

Sernik na święta Olgi

Poszukujesz sprawdzonych przepisów na świąteczne wypieki? Idealnie trafiłeś. Tym razem mamy dla Was przepis na świąteczny sernik. Lista zakupów jajka, serek mascarpone, ricotta, herbatniki. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 300 g cukru 
  • 500 g twarogu sernikowego, mielonego
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 1 cytryna 
  • ½ szkl  mąki ziemniaczanej 
  • 1 op herbatników maślanych
  • ½ kostki masła
  • cynmon do posypania

Pachnące świętami czekoladowe muffinki

Wyszukaj swój ulubiony świąteczny przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na świąteczne muffinki. Przepis zawiera: białą i mleczna czekoladę, jajko i mąkę. 
 

Składniki:

  • 50 g czekolady białej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 szkl  mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru pudru 
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 3/4 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju
 

Świąteczny keks Marty

Święta, to cudowny czas w którym w naszym domu przepięknie czuć zapach pieczonych ciast. Wypróbuj z nami przepis na świąteczny keks Marty. Do jego wykonania potrzebujesz: mąki, jajek, bakalii, masła. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szkl mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szkl cukru
  • ½ szkl rumu
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia