Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wódka

Agrestówka Krystiana

Składniki: 1 kg agrestu ½ l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Agrest dokładnie umyć, usuwając szypułki po czym lekko je rozgnieść i przełożyć do słoika. Zasypać je cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni poruszać delikatnie słojem. Po tym czasie agrestówkę…

Azjatycka marynata do grillowanego mięsa z drobiu

Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wódki sake lub mirin 2 łyżki brązowego cukru 2 ząbki zgniecionego w prasce czosnku 1 łyżka drobno posiekanego imbiru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.

Ośmiornica z grilla czosnkiem pachnąca

Składniki: 1 duża sprawiona ośmiornica sól, pieprz Marynata: 5 drobno posiekanych ząbków czosnku ½ szklanki soku z cytryny ¾ szklanki oliwy 1 łyżka posiekanego oregano 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 łyżka wódki anyżówki Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty zmiksować. Wcześniej zamrożone lub mocno stłuczone części ośmiornicy zalać marynatą, odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Obsączyć…

Sen Hioba

Składniki: 35 ml whisky 15 ml Campari 15 ml likieru z gorzkich pomarańczy 1 kropla Angostury Sposób przyrządzenia: Do szklanki z lodem wlać wszystkie składniki, wymieszać. Przez sito przelać do szklanki koktajlowej.