Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: winogorna

Budyniowy mus z czereśniami

Składniki: 50 dag czereśni 50 dag winogron 1 ½ szkl mleka 4 łyżki cukru op. cukru waniliowego 1 szkl śmietanki kremowej listki mięty Sposób wykonania: 1 szklankę mleka, masło, cukier i cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia po czym dodać pozostałe mleko wymieszane z budyniem. Trzymać na małym ogniu około 2 minut cały czas mieszając. Po…

Deser budyniowy ze śliwkami

Składniki: 50 dag śliwek węgierek 50 dag winogron 1 ½ szkl mleka 4 łyżki cukru op. cukru waniliowego 1 szkl śmietanki kremowej listki mięty Sposób wykonania: 1 szklankę mleka, masło, cukier i cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia po czym dodać pozostałe mleko wymieszane z budyniem. Trzymać na małym ogniu około 2 minut cały czas mieszając.…

Biszkopt z kokosem, winogronami i bitą śmietaną

Składniki: ¾ szkl. białek ¾ szkl. cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórków koksowych łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz pokruszone biszkopty cukier puder bita śmietana winogrona Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ubijania dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia a pod…

Lodowy deser z poziomką i winogronem

Składniki: 3 kulki lodów waniliowych kieliszek likieru poziomkowego 1 szkl. poziomek bita śmietana kilka białych winogron listki melisy Sposób wykonania: Lody ułożyć w pucharkach i polać je likierem. Przykryć cienką warstwa bitej śmietany u ułożyć poziomki. Całość przykryć grubą warstwą bitej śmietany, posypać poziomkami i kawałkami winogron. Dekorować listkami melisy.

Sałatka z brokułów z winogronami

W sumie to trudno to nazwać sałatką – to taka zdrowa przekąska która może posłużyć jako obiad gdy jesteśmy na diecie 🙂

Składniki:
• brokuł 1 sztuka
• winogrona bez pestek jasne 1 większa garść
• słonecznik łuskany 2-4 łyżki
• sól do smaku
• pieprz do smaku
• ocet winny do skropienia

Sposób przyrządzenia:

Brokuły sparzamy aby była chrupiące, dodajemy winogrona i słonecznik. Solimy i pieprzymy i skrapiamy wszystko octem .

Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa