Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: winny

Kuropatwy w sosie z sherry

Składniki: 20 sprawionych kuropatw sól, pieprz ½ szklanki oleju mąka pszenna ½ szklanki oleju ½ szklanki drobno posiekanej cebuli 1,5 szklanki wody ½ szklanki sherry ½ szklanki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim dokładnie tuszki kuropatw. Obrumienione kuropatwy ułożyć w naczyniu…

Winno ziołowa marynata do mięs z grilla

Składniki:

  • 1/3 szklanki wytrawnego białego lub czerwonego wina (zależnie od mięsa)
  • 3 łyżki białego lub czerwonego octu winnego (zależnie od mięsa)
  • 2 łyżki utartej szalotki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Pikle z rabarbaru

Składniki: 50 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 2 łyżeczki nasion gorczycy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Marynata: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 cm kawałek imbiru pokrojony w plastry ½ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru pociąć na długość odpowiednią do słoików. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować aż cukier się rozpuści.…

Sos musztardowy do pieczonego mięsa z grilla

Składniki: 1 szklanka żółtej musztardy 1 szklanka octu jabłkowego ½ szklanki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka chili mielonego ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem masła, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając 2 minuty. Odstawić z ognia,…

Winny sos morelowy

Składniki: 6 moreli 2 łyżki cukru pudru kieliszek białego słodkiego wina 1 szkl. wody goździki sok z cytryny 2 łyżki płynnego miodu 1 szkl. śmietanki kremowej zagęstnik łyżeczka cukru pudru rurki waflowe Sposób wykonania: Morele obrać ze skórki po czym zalać je wodą z dodatkiem wina, goździków oraz cukru. Trzymać na małym ogniu do momentu,…