Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wigilia

Wigilijny barszcz Marii

Jeśli święta Bożego Narodzenia to nie może zabraknąć na naszych stołach aromatycznego czerwonego barszczu. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, marchewki, majeranku. 
 

Składniki:

  • 2l wody
  • 1/2 kg buraków 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek startego selera
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Wigilijna zupa grzybowa Marka

Rozpoczynamy odliczanie do świąt. Dlatego dziś przepis na Wigilijną zupę grzybową. Przepis zawiera: grzyby, włoszczyznę, śmietanę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • włoszczyzna 
  • 1 cebula
  • 1 szkl suszonych grzybów 
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
 

Dzwonka karpia w migdałach

Szukasz pomysłu na świątecznego karpia. Wypróbuj przepis na dzwonka karpia w migdałach. Pozostałe składniki przepisu: miód, cynamon, imbir. 
 

Składniki:

  • ok. 1,2 kg karpia
  • 200 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • olej
  • sól
  • pieprz
 

Makaron z makiem i bakaliami Ewy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makaronu z makiem i bakaliami. Do jego wykonania potrzebujesz: rodzynek, orzechów, miodu i pomarańczowej skórki kandyzowanej. 
 

Składniki:

  • 200 g makaronu 
  • 150 g maku 
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel olejku migdałowego
 

Zupa grzybowa na wigilię Oli

Znakomita zupa grzybowa, idealna na wigilijny stół. Aby ją wykonać potrzebujesz: suszonych grzybów, włoszczyzny, cebuli i bulionu.
 

Składniki:

  • 20 dag grzybów suszonych 
  • 1 rosołowa porcja warzyw
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki masła
  • 1½ l bulionu  
  • 100 ml śmietany słodkiej 
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki