Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wielkanoc

Wielkanocny żurek Bożeny

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć świątecznego żurku. Aby go wykonać będziesz potrzebować: kiełbasy, zakwasu, jajek i ziemniaków. 
 

Składniki:

  • 100 g kiełbasy 
  • 1 butelka zakwasu z mąki żytniej
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 grzybek suszony
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  •  4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
  • cukier 
 

Wielkanocne jajka w majonezie Basi

Jeśli Wielkanoc to nie może zabraknąć pysznych wielkanocnych jajek w majonezie pomysłu Basi. Do ich wykonania potrzebujesz: majonezu, jogurtu naturalnego, słodkiej i ostrej papryki. 
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki 
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • sól
 

Babka piaskowa Kaśki

Pyszna babka piaskowa Kaśki, idealna na Wielkanocny stół. Aby ja wykonać potrzebujesz: masła, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej. 
 

Składniki:

  • 150 g masła 
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka 
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania