Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wielkanoc

Świąteczne jaja Marty

Kolejna świąteczna wariacja na temat faszerowanych jaj. Tym razem faszerowane jajka pomysłu Marty. Lista zakupów: jajka, masło, tuńczyk, majonez.
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • żurawina do dekoracji
 

Wielkanocne faszerowane jaja

Pyszne faszerowane jajka, idealne na Wielkanocny stół. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jajek, majonezu, pieczarek, cebuli. 
 

 

Składniki:

  • 6 jaj 
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 4 pieczarki
  • ½ cebuli
  • 1 szczypiorek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
 

Dwukolorowa babka Wielkanocna

Znakomite świąteczne wypieki. Dziś przepis na dwukolorową babkę Wielkanocną. Przepis zawiera: mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i kakao.  
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
 

Wielkanocny żurek Ani

Święta coraz bliżej, dlatego dziś podajemy przepis na Wielkanocny żurek Ani. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, wędzonego boczku, żurku i przypraw. 
 
 

Składniki:

  • 2 szkl ukiszonego żuru 
  • 30 dag białej kiełbasy 
  • 15 dag wędzonego boczku 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ szkl śmietany 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól 
  • pieprz 
  • jajka ugotowane na twardo