Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetariańskie

Kalarepka w serowej skorupce

Składniki: 4 młode kalarepy obrane, pokrojone w pół plastry o grubości 1 cm 2 łyżki oliwy 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka drobno tartego sera (Pecorino) Sposób przyrządzenia: Kalarepę wymieszać z oliwą i czosnkiem, odstawić na 15 minut. Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia rozłożyć w jednej warstwie pół plastry kalarepy każdy posypując równomiernie…

Kalarepka panierowana

Składniki: 3 młode, obrane, pokrojone w plastry kalarepy mąka pszenna 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kalarepki obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, przyprawić solą i pieprzem. Jajka zmiksować. Każdy plaster kalarepy obtoczyć dokładnie w mące, zamoczyć w jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze nagrzanym oleju po…

Tarta z botwiną

Składniki: Ciasto: 250 g mąki tortowej 10 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce) Farsz: 25 dkg umytych, osuszonych i posiekanych listków botwiny 1 łyżeczka oliwy 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżeczki masła  łyżeczki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 2 jajka sól, pieprz…

Botwinka zasmażana z czosnkiem

Składniki: 50 dkg umytych, osuszonych i posiekanych listków botwiny 1 łyżeczka oliwy 2 łyżki granulowanego czosnku 4 łyżeczki masła 4 łyżeczki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka sól, pieprz szczypta tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną botwinę, dusić mieszając 7 minut, przełożyć na durszlak aby obsączyć z nadmiaru płynu. Na patelni…

Plastry cukinii w marynacie na grilla Iwony

Składniki: 2 średnie cukinie Marynata: 10 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę ½ szklanki oliwy z oliwek ½ szklanki oleju sól, pieprz do smaku przyprawa do grilla zioła / tymianek, bazylia, oregano, majeranek, cząber/ Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w plastry około 2 cm. Z podanych składników przyrządzić marynatę, dokładnie wymieszać. Każdy plaster cukinii…