Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetariańskie

Cukinie z serem pleśniowym

Składniki: 4 nieduże cukinie 4 średnie cebule 3 pomidory 15 dkg sera pleśniowego 2 żółtka 3 łyżki masła zioła prowansalskie sól czosnkowa, sól zwykła do smaku Sposób wykonania: Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połówki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Ser zmiksować z żółtkami, przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Powstałą masą posmarować cukinie.…

Kalafior z masłem orzechowym

Składniki: 1 duży  kalafior/ około 1 kg/ 10 dkg orzeszków ziemnych 10 dkg masła 1 łyżeczka przyprawy curry 3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób wykonania: Kalafior rozdzielić na większe różyczki i zagotować w osolonej wodzie, wodę odlać, odstawić do osączenia. Orzeszki drobno posiekać i podsmażyć na złoto na roztopionym maśle. Doprawić do smaku…

Chrupiąca kalarepka z dipem sezamowym

Składniki: 2 obrane, pokrojone w niezbyt grube słupki kalarepy Dip: ¼ szklanka majonezu 2 łyżki prażonych ziaren sezamu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Składniki dipu dokładnie wymieszać, przełożyć do małej miseczki. Na środku półmiska ustawić miseczkę z dipem i otoczyć ją świeżo pokrojonymi słupkami z kalarepy.

Kalarepa z czosnkiem, cebulą i jajkami smażona

Składniki: 2 duże kalarepy obrane i pokrojone w słupki 2 jajka 1 łyżka oleju 2 duże posiekane ząbki czosnku ½ czerwonej cebuli pokrojonej w pół plastry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka wymieszać z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć 1 minutę, dodać pokrojoną w cienkie słupki kalarepę, smażyć kolejne 5…