Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędlina

Mortadela z serem i ananasem pieczona

Składniki: 5 plastrów dobrej mortadeli o grubości 5 mm 5 krążków świeżego lub konserwowanego ananasa 5 plastrów sera ementaler 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, ułożyć na niej plastry mortadeli, smażyć do chwili aż kiełbasa przybierze kształt miseczki. Do każdej z miseczek włożyć plaster sera i krążek ananasa. Patelnię przykryć, smażyć…

Pikantne spaghetti z kiełbasą

Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 50 dkg dobrej cienkiej kiełbasy 2 pokrojone w kostkę cebule 2 łyżki piure pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego ½ szklanki wody liść laurowy i kilka ziaren kolendry sól, pieprz, chili tarty parmezan Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę, dodać cebulę, smażyć 3…

Biała kiełbasa w winie

Składniki: 1 kg białej kiełbasy 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl czarnych oliwek 1 łyżka pokrojonego rozmarynu 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Kiełbaski obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie wlać wino i dodać jeszcze miód oraz rozmaryn. Trzymać na małym ogniu do momentu aż wino wyparuje. Wówczas dodać jeszcze oliwki…

Sałatka z melona i tuńczyka

Składniki: mały melon puszka tuńczyka w oliwie 10 dag szynki jabłko cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Z miąższu melona wydrążyć specjalną łyżeczką kulki. Następnie tuńczyka rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki a szynkę pokroić w paseczki. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce a cebulę pokroić…