Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wątróbki

Penne z kawałkami wątróbek

Składniki: 350 g kurzych wątróbek 500 g makaronu penne sól 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki tartej skórki pomarańczy 2 liście laurowe 120 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu  pomidorowego 2 łyżki śmietany pieprz Sposób wykonania: Posiekana cebulę ora czosnek udusić  na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pokrojoną na kawałki wątróbkę, skórkę…

Pasztet z wątróbek drobiowych

Składniki:

  • 1kg wątróbek drobiowych
  • 35 dag wieprzowiny (najlepiej podgardla wieprzowego)
  • 30 dag innego mięsa (np. wołowina ale nie kurczak!)
  • 2 jajka
  • 2 plastry słoniny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 25 g koniaku
  • sół
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • bazylia
  • cynamon
  • goździki
  • liście laurowe

Sałatka z wątróbek indyka z gruszkami

Składniki: 50 dag wątróbek indyka 2 gruszki 2 łyżeczki soku z cytryny 6 łyżek oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz 20 dag liści różnych sałat 2 łyżeczki posiekanego estragonu Sposób wykonania: Obrane gruszki pokroić na kawałki, które skropić okiem z cytryny. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć wątróbki. Po…

Panierowana wątróbka cielęca

Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej 4 łyżki mąki 1-2 jajka ½ szklanki tartej bułki pieprz sól olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i żył, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Plastry wątróbki przyprawić, obtoczyć w mące, skłóconym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć panierowane plastry wątroby na złoty…

Wątróbka wieprzowa z owocami

Składniki: 50 dkg wątróbki wieprzowej 3 kwaśne jabłka 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić z błon i żył, umyć osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm.  Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wątróbkę i owoce umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać masłem. Piec 15…